Stemacteren en AI

Waarom stemacteurs altijd blijven

Stemacteren draait niet alleen om het produceren van geluiden, maar om het tot leven brengen van personages en verhalen met een authentieke menselijke touch. Menselijke stemmen bieden een niveau van emotionele diepgang en creativiteit die synthetische stemmen niet kunnen evenaren.” Onderzoek toont aan dat mensen meer vertrouwen hebben en positiever reageren op menselijke stemmen ten opzichte van synthetische stemmen. Dit komt door de authentieke emotionele expressie in de menselijke stem. Informatie over dit onderzoek vind je hier.

Dit onderzoek laat zien dat er een voorkeur is voor menselijke stemmen in belangrijke communicatie, wat duidt op een blijvende markt voor menselijke stemacteurs en stemactrices. Er blijft daarom vraag naar menselijke voiceovers in verschillende sectoren.

Denk daarbij aan animatie, videogames, audioboeken, commercials, e- learnings, educatie, instructie- en uitlegvideo’s en podcasts. Unieke en herkenbare stemmen versterken de merkidentiteit.

Bovendien biedt de opkomst van A.I. nieuwe kansen. Professionele sprekers kunnen AI-tools gebruiken om efficiënter te werken of hun werk te verbeteren. En hybride rollen vervullen waar menselijke en AI-stemmen samenkomen. Immers: de integratie van technologie in creatieve processen is een trend die vaak leidt tot nieuwe soorten werk en creatieve mogelijkheden.

 

En het allerbelangrijkste: bepaalde menselijke kwaliteiten zoals improvisatie, subtiele nuance en de capaciteit om contextgevoelige emoties over te brengen die niet (of tenminste bijna niet) door AI kunnen worden gerepliceerd. Synthetische stemmen missen de complexiteit en authenticiteit van menselijke expressie, zoals blijkt uit diverse studies over consumentenvoorkeuren en informatieherinnering.

De opleiding stemacteren biedt een breed scala aan vaardigheden, persoonlijke ontwikkeling en zelfexpressie. Je leert hoe jij je stem effectief kan gebruiken, bij professionele en persoonlijke situaties.

 Gratis tips van het Voiceovercollege

Leren stemacteren doe je door heel veel oefenen en informatie te verzamelen. Hier vind je gratis tips en tricks over stemacteren en voiceover werk. Alles wat met voiceovers en stem-acteren te maken heeft. Handig dusvoor iedere professional en beginnende stemactrice / stemacteur.

Alweer zo’n gouden en gratis tip van het Voiceovercollege!


Een mobiele inspreekplek voor mensen die klein wonen

Woon je klein en wil je toch een fijn klinkende inspreekplek? Er zijn ook mobiele inspreekplekken. Tentjes waar je in kunt staan. Handig, want je kunt ze ook opbergen als je bijvoorbeeld bezoek krijgt. Natuurlijk zijn ze niet geluidsdicht. Daar gaat het eigenlijk ook niet om. Ze zorgen ervoor dat jouw geluid mooi droog klinkt. Hier een paar voorbeelden:


Het gaat niet vanzelf – leren inspreken heeft tijd nodig

Je hebt ontzettend veel zin in in de cursus stemacteren. Je wilt echt heel graag leren inspreken en net zo goed worden als al die stemmen van luisterboeken, commercials en documentaires die je dagelijks voorbij hoort komen. Stiekem droom je al van je eigen studio waar je de ene na de andere opdracht inspreekt. En natuurlijk…dromen mag! Maar tussen voiceover willen zijn en daadwerkelijk professionele voiceover zijn zit een periode van heel veel oefenen, vallen en weer opstaan. Je zult de basis onder de knie moeten krijgen. En die basis, da’s best veel. Alles wat je van ons leert moet inslijten.

Vergelijk het met het halen van je rijbewijs. Weet je nog dat je voor de allereerste keer achter het stuur zat? En dat die instructeur naast je begon te vertellen wat je allemaal moest doen om niet alleen auto te rijden, maar ook nog eens veilig door het verkeer te laveren.

Misschien dacht je toen wel dat je dát nóóit zou leren. En toch heb je uiteindelijk het rijbewijs gehaald… Dus: leg de lat op de grond en begin bij het begin. Leer van je fouten en neem de tijd om zoveel mogelijk te oefenen.

Alweer zo’n gouden en gratis tip van het Voiceovercollege!


gratis tips om stemacteur / stemactrice te worden

Bij het Voiceovercollege komen dagelijks telefoontjes binnen van mensen die tekenfilms willen inspreken. Ze willen dus weten hoe zij stemacteur/actrice kunnen worden. Als we doorvragen vertelt zo iemand vaak dat hij/zij heel goed iemand na kan doen. In de meeste gevallen is dat een bekende Nederlander. En nog altijd staat Johan Cruijff op nummer een. Hartstikke leuk natuurlijk voor in de kroeg of op een feestje. Je hebt de lachers al snel op je hand.

Maar inspreken van karakterstemmen voor een tekenfilm of game is toch echt wel iets anders. Want buiten dat je moet kunnen acteren, moet je ook heel goed hardop foutloos kunnen lezen. En je tekstbegrip moet ook boven gemiddeld zijn. Net als het aanbrengen van melodie, passend tempo, het gebruik van gebaren, mimiek, houding en beweging (terwijl je wel met je mond bij de microfoon blijft).

“Ja maar, die bekende Nederlanders die kunnen het toch ook allemaal?” Krijg ik dan vaak te horen. Want we kennen allemaal die grote Disney/ Pixar films met de stemmen van mensen die op het moment dat die films uitkwamen, populair waren. Bijvoorbeeld omdat ze een talentenjacht op tv hadden gewonnen, of een hit hadden met een liedje. Natuurlijk is dat gewoon marketing. Een manier om mensen naar de film te trekken.

En daarvoor heeft een filmmaatschappij wel een flinke zak geld over. En met dat geld wordt zo’n bekende Nederlander van begin tot het eind helemaal geholpen bij het inspreken van een tekenfilm. Vaak gaat het dan om ‘papegaaien’. Dat wil zeggen dat de ‘stemacteur’ de regisseur precies napraat. Dit kost niet alleen veel geld, maar ook veel tijd.

En dat is nou net het probleem als het om tekenfilms en jeugdseries gaat, die worden uitgezonden op bijvoorbeeld Zappelin, Ketnet of Nickelodeon. Daarvoor is niet zoveel geld beschikbaar en ook niet zo veel tijd.

Daarom worden er stemacteurs en stemactrices gebruikt die een hele batterij aan karakterstemmen paraat hebben en in staat zijn om in zo min mogelijke tijd een serie of tekenfilm in te spreken. Deze ‘stemmen’ hebben naast enorm veel talent, ook veel ervaring.

Maar dat wil niet zeggen dat er nooit nieuwe stemmen nodig zijn. Natuurlijk is een studio regelmatig op zoek naar nieuw talent. En wil je daarvoor in aanmerking komen, dan moet je al wel wat kunnen. Je basis moet goed zijn. En die komt er niet door het nadoen van bekende Nederlanders.

gratis tips:

 • Begin met de *Basiscursus stemacteren van het Voiceovercollege
 • Neem ook acteerlessen
 • Volg ook de *Vervolgcursus stemacteren
 • Oefen iedere dag met teksten inspreken (die je bijvoorbeeld overschrijft van bestaande tekenfilms)
 • Luister je opnames kritisch terug. Je bent pas tevreden als je professioneel klinkt.
 • Laat ze ook luisteren aan mensen die zo veel van je houden dat zij hun eerlijke mening aan je geven.
 • Maak een demo (zoek op het internet naar voorbeelden van andere stemacteurs. Doe ze niet na, maar doe dit om erachter te komen hoe een demo in elkaar zit).
 • Je kunt ook een demo laten maken bij het Voiceovercollege.
 • Zoek op het internet naar studio’s waar tekenfilms worden ingesproken. Mail deze met de vraag of je een demo mag sturen (let op: deze studio’s worden overstelpt met demo’s. Denk dus niet dat ze al die tijd op jou hebben zitten wachten).
 • Als je een demo mag opsturen, kan het soms heel lang duren voordat je antwoord hebt. Accepteer dat, want het is nou eenmaal niet anders.
 • Soms kan het antwoord ook teleurstellend zijn. Ook dat hoort erbij. Probeer iets te leren van een afwijzing.
 • Misschien heb je toch nog meer oefening nodig en ben je gewoon nog niet goed genoeg.
 • Doe audities! Op het internet zijn stemmen-castingbureaus te vinden. Daar kan je je voor inschrijven en meedoen aan audities.
 • Let op: veel van deze bureaus vragen abonnementsgeld. Bepaal voor jezelf of het geld opweegt tegen het aantal audities dat zij aanbieden. Zeker als een abonnement veel geld kost is deze afweging de moeite waard.
 • Blijven oefenen. Doe ook regelmatig een opfriscursus, acteercursussen of 1 op 1 coaching. Ook zangles is een aanrader.

Alweer zo’n gouden en gratis tip van het Voiceovercollege!


Een te warme inspreekplek

Heerlijk, dat zonnetje. De meeste mensen genieten volop van de warmte in de zomer. Voor voiceovers is het niet alleen maar fijn en lekker. In een voicebooth – inspreekruimte, kan de temperatuur flink oplopen. En da’s vaak niet erg lekker werken. Wat kan je er aan doen?

 • Een beeldscherm en je computerkast / laptop geven veel warmte af. Plaats deze daarom buiten de werkruimte.
 • Gebruik een tablet om je tekst te lezen, of ouderwets papier.
 • Als je niet in je spreekruimte werkt, zet de deur van je werkruimte dan open.
 • Zet een half uurtje voordat je gaat inspreken een ventilator in je werkruimte. Dan is het aangenaam als je aan de slag gaat. (De ventilator zet je tijdens het inspreken natuurlijk uit)
 • Neem wat vaker een pauze en laat de werkruimte dan even lekker doorwaaien

Alweer zo’n gouden en gratis tip van het Voiceovercollege!


Stemgebruik

Je hoort het steeds vaker. En waren het eerst vooral jonge vrouwen die het deden, nu doen ook veel jonge mannen gezellig mee. Vocalfry: heel erg in je stem hangen. Er ontstaat dan een #krakend en laag geluid. Een beetje alsof je het kwaken van een kikker nadoet. Volgens geleerden begon het in de #VS, waar jonge vrouwen het gebruiken om desinteresse en koelheid uit te drukken. En dussss.. Is het nu ook in ons eigen kikkerlandje. En ach: met die bijnaam had ik ook niet anders verwacht.

Alweer zo’n gouden en gratis tip van het Voiceovercollege!


Bouw een goedkope inspreekplek

Veel geld uitgeven aan een goede inspreekplek is helemaal niet nodig. Met zware dekens, oude gymmatten en dikke gordijnen kom je al een heel eind!

Alweer zo’n gouden en gratis tip van het Voiceovercollege!


Zelf een plopscherm maken (en hij wordt nog mooi ook!)

Een plopscherm heb je echt nodig. Het zogt er voor dat er geen lelijke plopgeluiden in je opname komen. Bovendien beschermt het plopscherm je microfoon tegen al te veel spuug dat in het membraan terecht kan komen. In deze video laat Davey Raaijmakers zien hoe dat moet:

 

Alweer zo’n gouden en gratis tip van het Voiceovercollege!


Hoe belangrijk een voiceover is? Lees het hier!