Referenties

Wil je leren stemacteren? Lees hier hoe anderen de opleidingen en workshops stemacteren van het Voiceovercollege hebben ervaren.

05-04-2024: In de bus naar huis komt het pas bij me op: ik denk dat je een ongelofelijk goede waarnemer bent. Geen van ons had moeite met jouw aanwijzingen, omdat je simpelweg snel en glashelder iets zei dat gewoon wáár was. Om dat voor zes verschillende mensen achter elkaar zomaar te kunnen… heel erg knap.

Vriendelijke groet, Christine

07-03-2024: Wat hebben we met z’n allen – precies een week geleden – een zeer leerzame middag genoten in de Wisseloord studio’s!!
Met als kers op de taart een eigen stemopname!
Mijn wens is om door te pakken met stemacteren/voiceover naar een professioneel level! Dat lijkt mij hartstikke gaaf; veel nieuwe vaardigheden leren. Duzz, wie weet tot binnenkort weer
Hartelijke groeten,
Monique

16-10-2022: Wow wat een te gekke middag heb ik gehad. In een korte tijd veel leren en informatie tot me genomen maar vooral ook veel plezier gehad met mensen ik die totaal niet kende. Jolanda is en hele fijne ‘docent’ !!! Als je goed naar haar luistert dan trekt zij alles uit je wat je in je hebt. Met zo’n enthousiast en eerlijk mens zou je elke dag willen werken. Ik houd ervan. En ook nog een te gekke feedback gekregen. Dit smaakt naar meer.

Bedankt Jolanda

Groetjes Sabine


10-07-2022: Een geweldig leuke workshop stemacteren/voice-over gedaan via  Hebbes Casting bij Jolanda Baijens.
Wat een kennis en kunde, nog los van haar fijne, humoristische, optimistische, respectvolle en sensitieve persoonlijkheid. Zojuist heb ik me aangemeld voor de zomercursus. Dit smaakt zó naar meer! Mooie aanvulling op mijn model-/acteerwerk.

Op zaterdag 9 juli 2022 heb ik in Rotterdam een hele leuke workshop gevolgd om te proeven van het vak van voice-over/ stemacteur bij Jolanda. Het was spannend, confronterend maar met de gezellige fijne groep was het een ware belevenis. Echt een aanrader. Bedankt Jolanda voor deze inspirerende reis.

Liefs Margreet Groenbos


Ik heb na een introductiecursus stemacteren voiceovercollege.nl via Hebbes Casting besloten verder te gaan met lessen volgen.  Maar hoe?! Er zijn vele sites die een weekend of paar dagen stemacteren aanbieden. Maar dit is na een goede uitleg: een vak! En dat leer je echt niet in een weekendje.

Deze cursus stemacteren via Voiceovercollege (Jolanda Bayens) en juist zij heeft mij overtuigd dat veel tijd besteden aan oefenen en oefenen en…. juist: oefenen en daarbij een begeleiding van verschillende docenten/aspecten van dit beroep het beste resultaat geeft. En dat is ook zo. Ook de vervolgcursus, waarin er van je verwacht wordt dat je wat moet kunnen sluit er perfect bij aan. Samen met een groep (ook elkaar beoordelend) stimuleert je je best te doen. Wel wil ik bij deze referentie zeggen dat durf hebben of aanleg hebben erg handig is. Ik zou deze opleiding niet ergens anders hebben willen volgen!

Met ook nog dank aan Okke Enzler van zounz.top voor het perfectioneren van mijn stemoverbrenging en van het geluid (of juist het gebrek eraan) van mijn studio midden in Amsterdam.

Jelle Kolk


Als zangeres en vocal-coach ben ik altijd op zoek naar verdieping in mijn stem. Toen ik op De StemPodcast de naam hoorde van Jolanda Bayens als de beste voice-over van Nederland, ben ik haar gaan opzoeken. Zo kwam ik uit bij Het Voiceovercollege en heb me direct aangemeld voor de basiscursus Stemacteren.
Een hele interessante cursus om kennis te maken met voiceover en stemacteren. De combinatie van persoonlijke benadering door Jolanda en de diversiteit aan onderwerpen maakt deze cursus zeer waardevol. Waar vind je de combi van dramalessen en de lessen om, om te gaan met opnametechniek.
Ook naast de lessen stond Jolanda voor je klaar wanneer er vragen waren. En was er altijd een zeer gedetailleerde feedback op de opdrachten die moest uitvoeren.
De basiscursus Stemacteren heeft me veel gebracht en ik kijk er naar uit om in April te starten met de vervolgcursus.

Anita Leenders


Sinds maart 2016 is Jolanda ook via Hebbes Casting te vinden met haar cursus Stemacteren / Voice Over. Deze loopt nog steeds en wordt ± 6x per jaar geboekt door 8 cursisten per keer. We zijn daar als castingbureau erg trots op. Trots op deze verbinding. Niet dat wij zijn gaan bemiddelen in stemmen, maar acteurs (nieuw talent als ervaring talent) vragen er om. Het is een 1ste kijkje in de keuken met het omgaan met je stem. Een eerste oefening. Vele boeiende details passeren in deze mini-middag-cursus en wat ons betreft gaan we opnieuw 5 jaar doorrrrr.

Wouter Kirchjunger / Hebbes Casting


Na een eerdere cursus elders kwam ik in aanraking met het voiceovercollege. Hier heb ik in 2020 de vervolgcursus stemacteren gevolgd. Het was een leerzame, afwisselende cursus met aandacht voor ademhaling, uitspraak, tekstbeleving en -behandeling, techniek en de vele andere aspecten van het vak. We kregen les van mensen die midden in het vak staan, weten waarover ze spreken en een passie hebben voor hun vak. Voiceovercollege geeft op leuke, ontspannen manier les. Door de huisopdrachten van elkaar te beoordelen leer je ook goed en kritisch te luisteren. Ook wanneer je zelf inspreekt en terug luistert zul je een kritisch oor nodig hebben. Alles bij elkaar een ontzettend leuke, leerzame cursus die je helpt je eerste stappen te zetten onderweg naar een professionele voice-over.

Alex van Asperen


foto: Jacob van Essen

De cursussen bij het Voiceovercollege zijn zeer professioneel, ontzettend leerzaam en vooral heel erg leuk. Jolanda is een bevlogen lerares die met slechts enkele tips het beste uit jou en je stem haalt. Het mooie van de opzet van de cursussen is dat je iedere les mag proeven van nieuwe facetten van het vak. Het was echt een feestje om zo met je eigen stem en spraak bezig te zijn en het eindresultaat (van zowel mezelf als van mijn medecursisten) was soms werkelijk verbluffend! Ik kan het Voiceovercollege iedereen aanraden.

Jelske Dijkstra


Na de workshop van een dag was ik verkocht en heb me direct voor de basisopleiding van Jolanda ingeschreven. In een intensieve en fantastisch leuke week de basisopleiding gedaan waarin, het woord zegt het al, ik kennis heb gemaakt met de basis van het voice-over en stemacteervak. Ik popelde na afloop om verder te gaan. Dus op naar de vervolgopleiding, waarin vele gastdocenten uit het vak met ieder hun eigen specialisme verdieping kwamen brengen. Ik verheugde me altijd enorm op deze zaterdagen waarin we met onze (fantastisch fijne) groep ongelofelijk veel leerden in een veilige en open sfeer. Ineenwoordgeweldig! Jolanda is een inspirerend docent en een vakvrouw. Ze zet je aan het werk, is eerlijk en helder in haar feedback en neemt geen blad voor de mond. En ja, dat is af en toe best even slikken, maar ik heb het enorm gewaardeerd omdat het doel altijd was om het beste uit je te halen en je verder te brengen. Ik heb ontzettend veel geleerd en ga verder in dit mooie vak. En ik weet zeker dat ik af en toe “op herhaling” ga komen bij Jolanda om verder te kunnen groeien en te blijven verbeteren. Kan het iedereen aanraden!

Erna Burggraaff


“Jolanda is een zeer vaardige Trainster en plezierig om mee te werken. Ze neemt haar taak serieus en bijt zich vol overgave vast in het overdragen van haar kennis en ervaring. Ze schroomt niet om eerlijk en direct te zijn over hoe je je stem gebruikt- dit is erg verhelderend en hierdoor weet je precies waar je staat. Dankzij haar gouden hart en onuitputtelijke ‘toolbox’ leert ze je de trucjes van het vak. Jolanda is een echte professional, ze geeft weer wat de markt nodig heeft en gaat voor kwaliteit.”

Lobke Bijman


Wie weet schuilt er wel een u-nie-ke stemacteur in jou! Dat weet jij zelf wel een beetje, maar je bent altijd bang om ervoor te gaan. Doe dat nou es gewoon, want het is ontzettend verrijkend voor je leven!
Kies dan voor de Voiceoverschool: ik heb er geen seconde spijt van gehad, sterker nog: ik ben zo ontzettend blij dat ik dit talent heb weten uit te bouwen, dankzij mezelf en zeker dankzij Jolanda, die jouw talent weet bij te schaven, te polijsten en op te pompen. Door voor Jolanda’s kennis en ervaring te kiezen doe ik nu regelmatig betaalde opdrachten. Van serieuze voice-overs voor gemeentevideo’s en luisterboeken tot de stemmen van drie cartoonhondjes die hondenvoer aanprijzen. Er komt van alles voorbij. Dus DOEN zeg ik. Bel Jolanda even op en zet die stap. Want het is zo leuk!

Marijn van Rijsewijk


Na eerst kennisgemaakt te hebben met de Workshop van Jolanda, ben ik de voice-over Basis Cursus gaan doen. Erg goed en ook heel leuk. Al veel geleerd toen. Het jaar daarna heb ik ook de Vervolg opleiding gedaan. Waar we veel dieper op het vak ingingen met een heel fijne groep in een geweldige sfeer. Inhoudelijk werd het steeds serieuzer. Alle aspecten en toepassingen van het vak kwamen aan bod. Met de vakkennis van waardevolle gastdocenten uit de praktijk. Techniek, verschillende kanten van acteren, logopedie, nieuwslezen en luisterboeken werden behandeld. En tot slot; Hoe je jezelf in de voice-over markt zet. En houdt. Ik ben er klaar voor om kilometers te gaan maken.
Jolanda bedankt, ook namens de klas van 2021.

Marc Hoeberechts


Jolanda is een zeer kundige voiceover regisseur. Positief en met respect haalt ze het beste in mij naar boven. Daarnaast is ze zelf kundig in alle ins en outs van het vak dus ze adviseert en helpt waar ze kan. Mijn carrière heeft een boost gekregen door Jolanda!


Een super fijne en leerzame werksessie bij Jolanda gehad. Een echte vakvrouw. Of je nou een beginnend of een doorgewinterde voiceover/ stemacteur bent, toch is het absoluut de moeite waard om je af en toe te laten inspireren door een vakbroeder (in dit geval een vakzuster en wat voor één) Waar je ook mee zit, ze geeft je hele goede tips waar je thuis weer mee aan de slag kunt gaan. Ik raad het iedereen uit het vak aan.

Thijs van Aken


Jolanda Bayens is in mijn beleving zonder twijfel de beste stemcoach die je kunt hebben. Tijdens mijn werkzaamheden als commentator voor de NOS en Eurosport is stemgebruik en taalbeheersing een cruciaal onderdeel van het vak. Dit principe geldt tevens tijdens mijn overige presentatiewerkzaamheden. Sinds een aantal jaren mag ik mij verheugen op de professionele begeleiding. van Jolanda. Ik durf te stellen dat ik door haar specifieke en persoonlijke begeleiding een betere professional ben geworden. Presentatie en stemgebruik zijn twee enorm belangrijke elementen in mijn dagelijkse werkzaamheden. Verbetering hiervan is een doorlopend proces. Daarom blijf ik gebruik maken van haar diensten. Ik raad Jolanda daarom aan bij iedereen die zich op dat gebied wil verbeteren. Naast een plezierige samenwerking levert dit essentiële verbeteringen op in het persoonlijke pakket vaardigheden. Succes gegarandeerd. Ik spreek uit ervaring. Dus hup, contact opnemen dus!

Ik heb 5 december 2020 in Amsterdam de workshop introductie stemacteren van het Voice-over college gedaan, wat een onwijs leuke ervaring was dat! Ik was al enthousiast, maar ik ben hierdoor alleen maar nog enthousiaster geworden. Onder de bezielende leiding van Jolanda Bayens heb ik een mooie inkijk gekregen in stemacteren/voice-over. Enorm veel dank Jolanda! Een echte aanrader

Superleuke workshop achter de rug met Jolanda Bayens. Een echte aanrader als je meer wilt weten over voice-over werk en stemacteren!

Sander Verschoor


Het was ontzettend leuk om mee te doen. Jolanda is een vakvrouw waar wij veel van kunnen leren. Dit is pas het begin. Ik wil doorgaan. Jij ook?

Mavis Fairbairn