Wat is een voice-over?

De moderne voiceover

Wat doet een voiceover – stemacteur?

Leren stemacteren? Dan wil je dus voiceover of stemacteur worden. Een voiceover spreekt audio-visuele producties in. Denk bijvoorbeeld aan commercials, tekenfilms, audioboeken, documentaires, instructie-video’s, telefoonsystemen en elearning. Een andere naam voor voice-over is stem of stemacteur. Hoewel een stemacteur eigenlijk vooral tekenfilms, games en speelgoed inspreekt, terwijl een voice-over voornamelijk wordt ingezet voor de meer serieuze producties. Wel is in beide gevallen sprake van ‘acteren met de stem’.

Nederlands

Een voiceover kan iedere tekst ‘a vue’, inspreken. Foutloos en met de juiste klemtonen. Teksten worden namelijk in de meeste gevallen niet vooraf aangeleverd. En je spreekt teksten in op een manier alsof deze spontaan uit je mond komen. Een tekst mag dus nooit voorgelezen of opgelezen klinken! Dit wil ook zeggen dat de Nederlandse taal een ‘hobby’ van je is.

Werk- en denkniveau

Een voiceover heeft een zeer brede interesse. Per slot van rekening gaan de teksten die ingesproken moeten worden over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het gaat niet alleen om commercials, maar ook om bijvoorbeeld technische uitleg, veiligheidsinstructies, medische teksten, lesmateriaal, museumtours etc. Het niveau van de teksten varieert. Van basisschool tot aan wetenschappelijk onderwijs. Alles wat een voiceover inspreekt zal hij/zij ook moeten begrijpen. Dat wil zeggen dat de meeste voiceovers een HBO+ werk- en denkniveau hebben.

Techniek

Tegenwoordig werken de meeste voiceovers vanuit een ‘thuisstudio’. Dat is een speciaal geïsoleerde ruimte waar het geluid zo natuurgetrouw mogelijk opgenomen wordt. Deze studio staat op het meest rustige plekje in het huis van de voiceover en is voorzien van professionele apparatuur. De moderne voiceover heeft dus wel enige kennis van audiotechniek. Dat wil ook zeggen dat je moet kunnen omgaan met een computer.  Soms wil een opdrachtgever dat een voiceover of stemacteur komt inspreken in een externe geluidsstudio. Met name buitenlandse televisieseries zoals tekenfilms en geacteerde kinderseries, worden ingesproken in externe geluidsstudio’s. Ook veel commercials die op de nationale radio en tv worden uitgezonden worden niet thuis opgenomen. Meestal is er dan ook een regisseur aanwezig.

Zelfstandig ondernemer

De meeste voiceovers en stemacteurs zijn zelfstandig ondernemer. ZZPer dus. Zij staan in het bestand van stemmenbureaus en audio-productiebedrijven. Opdrachten krijgen ze binnen via de mail of door middel van een telefoontje. Voice-overs hebben dus een grote mate van vrijheid. Daartegenover staat dat hun inkomsten onzeker zijn. Daarom hebben veel ‘stemmen’ meerdere bronnen van inkomsten.