Tips en tricks

Leren stemacteren doe je ook door heel veel informatie te verzamelen. Het Voiceovercollege helpt je een handje. Want op deze pagina vind je tips en tricks over alles wat met voiceovers en stem-acteren te maken heeft. Handig dus voor iedere voiceover.

Er is op het internet ontzettend veel te vinden over stemgebruik, audiotechniek, tekstbehandeling en nog veel meer wat te maken heeft met stem-acteren. Hieronder vind je filmpjes en andere content over verschillende onderwerpen.


Een te warme inspreekplek

Heerlijk, dat zonnetje. De meeste mensen genieten volop van de warmte in de zomer. Voor voiceovers is het niet alleen maar fijn en lekker. In een voicebooth – inspreekruimte, kan de temperatuur flink oplopen. En da’s vaak niet erg lekker werken. Wat kan je er aan doen?

  • Een beeldscherm en je computerkast / laptop geven veel warmte af. Plaats deze daarom buiten de werkruimte.
  • Gebruik een tablet om je tekst te lezen, of ouderwets papier.
  • Als je niet in je spreekruimte werkt, zet de deur van je werkruimte dan open.
  • Zet een half uurtje voordat je gaat inspreken een ventilator in je werkruimte. Dan is het aangenaam als je aan de slag gaat. (De ventilator zet je tijdens het inspreken natuurlijk uit)
  • Neem wat vaker een pauze en laat de werkruimte dan even lekker doorwaaien

Stemgebruik

Je hoort het steeds vaker. En waren het eerst vooral jonge vrouwen die het deden, nu doen ook veel jonge mannen gezellig mee. Vocalfry: heel erg in je stem hangen. Er ontstaat dan een #krakend en laag geluid. Een beetje alsof je het kwaken van een kikker nadoet. Volgens geleerden begon het in de #VS, waar jonge vrouwen het gebruiken om desinteresse en koelheid uit te drukken. En dussss.. Is het nu ook in ons eigen kikkerlandje. En ach: met die bijnaam had ik ook niet anders verwacht.


Bouw een goedkope inspreekplek

Veel geld uitgeven aan een goede inspreekplek is helemaal niet nodig. Met zware dekens, oude gymmatten en dikke gordijnen kom je al een heel eind!


Audiotechniek

Bij het Voiceovercollege gebruiken wij de gratis (open source) software Audacity. Het is simpel en met wat oefenen heb je het snel onder de knie. Hier vind je ook een Nederlandstalige handout.


Hoe belangrijk een voiceover is? Lees het hier!