Ervaringen van cursisten

Ervaringen van workshoppers en cursisten

Benieuwd hoe anderen de workshops en cursussen van het Voiceovercollege hebben ervaren? Hier vind je een aantal verhalen van oud deelnemers en cursisten van het Voiceovercollege.

28 augustus 2020

Ondanks dat ik al meer dan 20 jaar werkzaam ben als voice-over en commentator besloot ik om de curses bij Jolanda te volgen.  Dankzij haar heb ik geleerd dat er veel meer mogelijk is met mijn stem. Zinvolle tips over intonatie, het leggen van de juiste klemtoon en het inleven in de tekst waren een echte eye-opener. Ook voor mensen met ervaring is het reuze leerzaam om deze cursus te volgen.

Robbert Reimering Double Dutch Media

18 augustus 2020

“Jolanda is een zeer vaardige Trainster en plezierig om mee te werken. Ze neemt haar taak serieus en bijt zich vol overgave vast in het overdragen van haar kennis en ervaring. Ze schroomt niet om eerlijk en direct te zijn over hoe je je stem gebruikt- dit is erg verhelderend en hierdoor weet je precies waar je staat. Dankzij haar gouden hart en onuitputtelijke ‘toolbox’ leert ze je de trucjes van het vak. Jolanda is een echte professional, ze geeft weer wat de markt nodig heeft en gaat voor kwaliteit.”

Groeten,
Lobke Bijman

14 maart 2020:

Eind februari 2020 heb ik deel genomen aan de introductiemiddag. Ik vond het een geweldige middag! Al jaren ben ik gefascineerd door stemgebruik. Door deze workshop is mijn fascinatie alleen maar toegenomen. We hadden een fijn klein groepje met zeer uiteenlopende stemmen en -stemgebruik. Jolanda heeft ons op een luchtige manier mee genomen in de wereld van de voice over. Aan de hand van veel voorbeelden van haar zelf en oefeningen waaraan wij deelnamen, werd steeds duidelijker wat belangrijk is, zoals de techniek van spreken. Ik vond het fantastisch om te ervaren dat door bijv een andere fysieke houding het stemgebruik ook direct verandert. Als kers op de taart hebben we zelf een stukje tekst ingesproken in haar eigen opname-studio. Deze kregen we later, in de bewerkte versie, via de mail toegestuurd, voorzien van advies of het kansvol zou kunnen zijn om hier mee door te gaan. Dit was een goed onderbouwd advies wat voor mij ook herkenbaar was. De “dikke plussen” van de middag waren voor mij de grote expertise van Jolanda (zowel in het vak van voice over, alswel in het geven van een workshop ), de omvang van het groepje deelnemers en de persoonlijke aandacht voor een ieder. Ik kijk er met bijzonder veel plezier op terug.

Kitty Appelman

15 oktober 2019

Op 6 oktober j.l. nam ik deel aan de voiceover workshop van Yolanda Bayens.
Zij heeft haar ontvangstruimte en eigen studio met apparatuur prima in orde. Yolanda was heel duidelijk in haar uitleg en liet ons kennis maken met haar professionaliteit. Het leek of ze de diverse stemmen zo uit een hoge hoed toverde. Maar niets is minder waar. Wij, als deelnemers, hebben gemerkt hoe verschrikkelijk moeilijk het is om met de juiste intonatie en timing, diverse onderdelen van het metier te lezen. Ik vond het een uitermate boeiende workshop en, ofschoon ik geen positief oordeel van Yolanda kreeg, heb ik geen minuut spijt van mijn deelname.
Kortom: het heeft mij duidelijk gemaakt dat dit heel leuk is om je beroep er van te maken, maar dat het slechts voor weinigen is weggelegd om zo goed als Yolanda te worden.

Hartelijke groeten,

Mieke Veerman, Buitengewoon ambtenaar van de burgelijke stand

website Mieke trouwt

1 september 2019

Wat een leuke en leerzame workshop. Het is alsof je in een heel nieuw wereldje stapt. Ik ben erg enthousiast.

Ellen Bakker

23 maart 2019

“Onlangs heb ik een workshop ‘Stem acteren/Voice over’ gedaan. De reden waarom ik mij had opgegeven, is dat het mij leuk lijkt om te leren wat er zoal bij komt kijken om een voiceover te doen voor commercials, documentaire of presenteren. Er  komt toch heel wat bij kijken, en met alleen een ‘mooie stem’ kom je er niet! Ik vond het een hele leerzame  en leuke workshop. De docente Jolanda gaf deze workshop op een hele duidelijke spontane manier. Het is een vak apart, en niet voor iedereen weg gelegd. Toch ben ik heel blij dat ik deze workshop heb mogen doen, en een ervaring rijker geworden. Dank aan Jolanda Bayens voor deze workshop die ik kan aanbevelen! Mijn beste vriendin heeft zich ook opgegeven voor deze workshop”.

Marlies van der Baan

14-11-2018

Na een inspirerende, vrolijke workshop is stemacteren voor mij net als ballet: het lijkt zó makkelijk. Tot je het zelf probeert! Superleuk om kennis te maken met dit moeilijke, technische en o zo leuke vak. Zeker met Jolanda als docent: ze brengt het allemaal éven enthousiast en grappig en is tegelijkertijd zeer scherp. Ze ziet alles van de cursisten, merkt elk dingetje op en weet vooral uit te leggen in woord en gebaar hoe een tekst nét wat beter overkomt. Aanrader!

Manon Erkens

25-08-2018

“Wat een fijne, enthousiaste, leerzame en kundige workshop introductie stem acteren gevolgd. Via de krant wordt mijn interesse gewekt door een artikel van Jolanda Bayens. Het is zo’n vak die niet direct voor de hand ligt, maar waar je mee in contact moet komen. Voor mij gebeurde dat dus via de krant. Op de website geeft ik mij op voor een introductie workshop, geen idee wat te verwachten. Wat ben ik blij dat ik hier bij mocht zijn. Razend enthousiast ben ik er in gestapt en met mij nog 4 andere kandidaten. Deze middag zien we al heel gauw dat het om een vak gaat, wat je niet zomaar onder de knie hebt.  Heel veel kennis gekregen, mijn dank aan jou Jolanda. Bijzonder hoe jij je eigen weg hier in hebt gevonden.

Voor mij was het fantastisch om te ervaren. Na een positieve feedback ga ik verder met de basis cursus.

Hartelijke groet Rosalien Bakker”

26-08-2018

“Jolanda, we willen je bedanken voor de workshop introductie stemacteren en de goede tips en voorbeelden daarbij. De belangrijkste boodschap heb je ons echt laten voelen: een stemacteur moet heel hard werken om een boodschap retegoed over te brengen. Ook bedankt voor de eerlijke en snelle feedback op de door ons ingesproken stukken tekst.

Groetjes José en Frank”

23-07-2018

Het was een inspirerende middag, waarin de veel aspecten van het beroep van stemacteur en voiceover werden toegelicht. Ik heb zelfs een opname gemaakt!
Jolanda, een zeer gedreven veelzijdige professional, let op àlles!!!
Spannend leuk om te doen, maar ook heel complex.
Er zijn zoveel dingen waar je op moet letten, houding, ademhaling, intonatie, etc.
Ik kijk er naar uit om meer over dit vak te leren.
Lizette Smit

26-04-2018

Ik ben onder de indruk van de ervaring, de kennis en de kundigheid van Jolanda, wat een vakvrouw! Ik heb echt genoten van de workshop stem acteren. Het was leerzaam en zeer inspirerend. Ze is heel eerlijk en direct in haar feedback en altijd opbouwend. Zeer waardevol! Nogmaals dank voor de fijne middag.

Hartelijke groet,

Sandra Dierx heel klein

24-09-2016

Beste Jolanda,

Ik heb gisteren inderdaad een leuke en leerzame workshop stemacteren gehad. En denk dat ik nog heel veel van je kan leren voor zowel radio als voor televisie. Daarvoor zou ik mij ook voor de basiscursus stemacteren willen opgeven.

met vriendelijke groet,
Karin Nederhand

08-08-2016

Dag Jolanda!

Hartelijk dank voor een geweldige middag en je zorgvuldige feedback.

Het was een inspirerend genoegen je als stemacteur in de weer te zien, en ik vind het ongelooflijk knap hoe je een optimale mix van kennisoverdracht, interactie, praktisch uitproberen door de deelnemers en jouw feedback, die intelligent, eerlijk, constructief en sympathiek was, alles goed gedoseerd precies in de beschikbare tijd hebt weten te gieten. Wow!

Als er iemand is bij wie je stemacteren goed kunt leren, ben jij het wel.

Hartelijke groet,

Lynn

01-08-2016

Ik wilde alleen maar zeggen dat men jou ook wel als regisseur kan inhuren; succes verzekerd. Dat zeg ik omdat de workshop voiceover stemacteren van afgelopen vrijdag mij uitstekend is bevallen. En dat is zeker aan de leuke manier van jouw doceren te danken! Veel succes Jolanda!

Peter Kuiper

22-05-2016

Ik heb gisteren een workshop gehad , het was leerzaam,leuk en gezellig. En het is nog niet zo makkelijk als het lijkt !! Je bent n leuk mens Jolanda en je kan het als geen ander..bedankt

Sally Moeskops

31-07-2016

Onlangs heb ik de workshop stemacteren gevolgd bij Jolanda Bayens. Het was een ontzettend leuke middag, boordevol nuttige informatie en heel leerzaam. Jolanda geeft veel goede aanwijzingen en tips waardoor je meteen al veel resultaat boekt.
Ik kijk er met veel plezier op terug, en overweeg de basiscursus te gaan volgen.

Marjolein de Vos

21-11-2015

Vandaag een ontzettend leuke en leerzame middag gehad in Prins27 waar Jolanda ons meenam in het wereldje van de voice-overs en het stemacteren. Erg fijn kennis kunnen maken met dit vak en gerealiseerd dat het niet zo makkelijk is, maar wel super om te doen!

Kristel Reijenga

30-11-2013

Stemacteren…. hoe geweldig leuk is dat! De workshop van @JolandaBayens was super! Lendy Hoos Timmerman

18-11-2013

Hallo Jolanda, Ik wilde je nog even melden dat ik het gisteren bijzonder naar mijn zin gehad heb bij de workshop. Het was interessant te zien hoe ingewikkeld het nog is om een tekst op een goede manier over te brengen, wanneer alleen het geluid ertoe doet. Ook vond ik het leuk om te zien hoe professioneel jij met je stem kunt omgaan (bijvoorbeeld door alle verschillende versies van ‘Oela’) maar ook hoe goed je in staat bleek om anderen daarin te coachen en te laten leren. En verder heb ik gewoon heel veel plezier gehad. Al met al een aangename kennismaking met het vak van stemacteur; een beroep dat duidelijk makkelijker lijkt dan het is. Daarnaast krijg je bij deze workshop ook echt ‘waar voor je geld’. Of het voor mij iets is om mee door te gaan weet ik nog niet; ik zal veel moeten (af)leren maar het kriebelt wel. Wellicht tot ziens! Groeten uit Zaandam,

Maurice Lensin

17-11-2013

Beste Jolanda, Ik wil je nogmaals danken voor de leerzame en “aparte” middag gisteren. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen en smaakt naar meer. Heel mooi om te zien met hoeveel passie en energie jij deze workshops geeft. Groetend,

Joris Kroese

26 juli 2013

Ik heb de allereerste basiscursus gevolgd en kan niet wachten om te starten met de verdiepingscursus! Nu al heb ik veel geleerd over techniek en veel praktische tips gekregen. Tijdens de cursus krijg je een theorie gedeelte en een stukje praktijk d.m.v. het inspreken van teksten. Je gaat dus meteen aan de slag! Je ingesproken werk krijg je gemaild met feedback. Jolanda en Rene zijn enthousiaste docenten en ervaren binnen het voice over vak. Het is vooral ook gezellig op zo’n cursus avond! Wat ik tot nu toe vooral heb geleerd is dat je over je gene heen moet stappen. Het voice over vak heeft meer te maken met acteren dan ik dacht. Ik hoop dat ik na de verdiepingscursus wat kleine stapjes mag zetten richting het beroep van voice over!

Suzan Wassink

16 december 2011

Op 29 oktober heb ik de workshop stemacteren in Rhoon gevolgd. Had geen idee wat ik van de workshop moest verwachten. Ik was wel echt benieuwd om te zien/horen wat ik allemaal met mijn stem zou kunnen doen en vond het ook eng (schaamte☺). Ik moet zeggen dat ik het een ontzettende leuke workshop vind en het enge(schaamte☺) was al snel weg. Het is verrassend om te zien en te horen wat je allemaal met je stem kan doen. Tijdens de workshop kom je er ook achter dat je dit niet zomaar even doet, maar dat je na een middag flink oefenen je toch al iets leuks kan neerzetten. Het is zeker de moeite waard om deze workshop te al is het maar om meer zelfvertrouwen te krijgen want al snel ben je over je schaamte heen en leer je daardoor op een ander manier je stem te gebruiken. Gewoon doen! Want het is zo verrassend om te zien/horen wat je met jouw unieke stem kan doen! Groetjes Myrna Balrak

Myrna Balrak

13 december 2011

Het inspreken van teksten. Ik dacht, dat wil ik ook! Maar wie gaat mij dat leren? In de basiscursus stem-acteren delen voiceover experts Rene en Jolanda hun brede kennis en vele ervaringen uit het vakgebied . Door eerlijke kritiek en veel en gevarieerd oefenen leerde ik stapsgewijs de basistechniek van het inspreken. De veelzijdigheid van de lessen, de persoonlijke benadering en enthousiaste betrokkenheid van de trainers hebben mij extra gemotiveerd. De cursus heeft gezorgd voor een stuk bewustwording en ontwikkeling van mijn stem. Dat wil ik graag verder uitbouwen, en dus kijk ik uit naar de verdiepingscursus in januari 2012.

Florentien van der Meulen

Sonja Assenberg met Edvard Niessing
Sonja Assenberg met Edvard Niessing

image2